Wie is psychologe en therapeut Anna Brits?

Uiteraard wil je weten met wie je te maken krijgt en hoe ik jou kan helpen. Daarom vertel ik graag even wie ik ben en waarom ik zoveel voldoening vind in dit werk.

Wat drijft mij als psycholoog en therapeute?

Mijn uitgebreide ervaring in de jeugd- en gezinszorg bracht mij tot het inzicht dat ik het meest kan betekenen voor mensen die zelf een hulpvraag stellen.  In de jeugdzorg, waar hulp vaak wordt opgelegd, is motivatie niet altijd evident.

Tijdens  het therapeutisch proces kan het samen zoeken om de hulpvraag helder te krijgen leiden tot de motivatie om dieper te willen kijken.

Ik vind de vrijheid om een eigen aanpak te hanteren belangrijk, daarmee help ik mensen deskundig en empathisch. Ik weet hoe ik mijn expertise het meest doelgericht kan inzetten.  De stap naar een eigen praktijk als psycholoog in Turnhout was dan ook een zeer bewuste keuze.  Ik startte in 2008. 

Mijn troeven als psycholoog en hulpverlener

 

Er zijn vele therapeuten. De ene past al beter bij jou dan de andere. Ik zet hier kort even op een rij waarom ik mogelijk de geschikte psycholoog ben voor jouw therapeutisch proces… of voor een verhelderend gesprek:

 

  • Vele mentale klachten hebben te maken met de sociale context waarin jij je beweegt (of net vastzit). Als contextueel hulpverlener ben ik mij hier terdege van bewust: het overzicht bewaren op de (on)evenwichten in jouw ruimer netwerk is bij mij een vanzelfsprekendheid. Ik focus mij dus op de ruimere context en de rijkdom die deze biedt.
  • Als gezinsbegeleidster had ik de kans om mij zowel letterlijk als figuurlijk te mogen bewegen in het leven van cliënten. Dit leverde mij inzichten op van onschatbare waarde. Bovendien respecteer ik steeds de grenzen die mensen aangeven. Ik wil nooit een indringer zijn, wel een steunfiguur.
  • Mensen zijn authentieke wezens van bij de geboorte. Het kind in ieder van ons verdwijnt gelukkig nooit volledig. Daarmee behouden we tegelijk onze kwetsbaarheid en onze indrukwekkende veerkracht. Het is voor mij een plezier om te zien hoe mensen ondanks vele tegenslagen toch in staat zijn om opnieuw zin en goesting te krijgen in het leven.
  • Ik ben bedreven in het in kaart brengen van de verschillende rollen die mensen in hun leven invullen. Vragen die zich daarbij stellen zijn: Passen jouw rollen nog bij jouw huidige persoonlijkheid? Leiden de rollen die je nu invult tot gezonde en evenwichtige relaties?
  • Ik ben confronterend als het moet, maar steeds respectvol. Ik houd altijd rekening met het tempo dat voor jou comfortabel is.

 

Wat geeft mij voldoening?

 

De rijkdom van de ontmoeting tussen vele levens en de boeiende zoektocht die daarbij hoort, blijft mijn grootste motivatie.

In het werken met mensen en vanuit mijn eigen levenservaring, ontdekte ik dat het belangrijk is om voeling te krijgen met je eigen diepe wezen of wijsheid. Jezelf dieper leren kennen en voor jezelf zorgen is nodig om meer evenwicht, voldoening en vreugde te vinden in het leven en in verbinding met anderen. Groeien in liefde en vertrouwen is het diepe verlangen van ieder mens.

Cliënten starten regelmatig een proces rond een bepaald thema. Na een goede afronding gebeurt het dan dat ze in een latere fase terugkomen om dit traject verder te zetten. Er zijn dan nieuwe wendingen in het leven en het opgebouwde wederzijdse vertrouwen brengt hen dan hier.

Evengoed gebeurt het dat ik een ongevraagd en hartverwarmend complimentje krijg of dat mensen bij mij terecht komen door de positieve ervaring van een kennis. Het zou onoprecht zijn om niet toe te geven dat ook zoiets fijn is.

Als mantelzorger voor een partner met NAH, weet ik hoe verlammend leed kan zijn. Wanneer het gunstige effect van mijn betrokkenheid vorm krijgt, ben ik een gelukkig mens.